• Til eleven 4. - 6. klasse

Udskriv hovedteksten

Varme i hjemmet

ØVELSER OG AKTIVITETER

Dette forløb skal fx få dig og resten af klassen til at tænke over, hvordan du får varme hjemme hos dig på dit værelse. Du skal lære, hvordan man kan opvarme huse med varmt vand, der kommer fra et varmeværk. Den form for opvarmning kaldes fjernvarme.

Du skal arbejde praktisk med at overføre varme fra varmt vand til koldt vand inde i en radiator-model. Du skal selv finde ud af, hvordan du vil gøre det. Dernæst skal du måle, hvor meget radiatoren kan få temperaturen til at stige i en hus-model. Det er vigtigt, at du undervejs undersøger din ide, forbedrer den og til sidst fremlægger dit arbejde for andre.

Efter dette forløb er det målet, at du:

-          ved, hvordan fjernvarme fungerer

-          ved, hvordan en varmeveksler fungerer

-          ved, at varme kan overføres fra et materiale til et andet

-          ved, at materialers evne til at sprede varme er forskellig

-          har øvet dig på at få ideer, undersøge og forbedre et eksperiment

-          har øvet dig i at give feedback til dine klassekammerater

-          har øvet dig i at fremlægge dit arbejde mundtligt

-          kender til varmekilder, man kan bruge til opvarmning af boliger

-          kender til varmekilder til opvarmning, som ikke påvirker jordens klima.

I materialet kan du klikke på alle tegninger, så du kan se dem i fuld størrelse.